Raul Camborda & Djura Dame

Raul Camborda, 25 jaar, is personal trainer in Huancayo, Peru. Al van kindsaf aan is hij gefascineerd door cirus. Pas toen hij Djura leerde kennen ging hij er echt mee aan het werk. Samen met haar heeft hij een trapeze nummer. In het project in Argentinië heeft hij circusles gegeven. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het maken van de foto’s en een documentaire over het project.


Djura Dame
28 jaar, is van kindsaf aan gek op circus. Vanaf haar zesde jaar neemt ze deel aan kindercircus Elleboog. Tot haar zeventiende heeft ze gemiddeld twee keer in de maand in heel het land een show gegeven met de voorstellingsgroep van Elleboog. Nadat ze haar gymnasium diploma haalde ging ze naar de circusschool in Brussel. Helaas ontbrak het aan trapezeles en dat was nu juist wat ze graag wilde doen. Ze ging terug naar Nederland.

Haar liefde voor circusprojecten werd gewekt toen ze werd gevraagd door Stichting Capriool voor een circusproject in Sarajevo. Samen met vier anderen vertrok ze naar Bosnië om daar te werken met door de oorlog getraumatiseerde kinderen. Na terugkomst uit Bosnië kon ze aan de slag bij circus Franckony, een klein nostalgisch circus met prachtige woonwagens. Het beviel haar goed en het jaar daarop ging ze voor een half jaar mee met hetzelfde circus. Daarnaast gaf ze les bij o.a Circus Kristal, Capriool en Elleboog en werkte ze met haar luchtnummers op feesten en in discotheken.

In 2000 ging ze met Lisa van der Winden naar Zimbabwe om daar een circusproject te realiseren. Daarna volgden projecten in Peru in 2001 en 2003 met straatkinderen en in datzelfde jaar een project met World Vision in Gulu, Uganda. Dit project met ex- kind soldaten heeft tot nu toe de meeste indruk op haar gemaakt. Kinderen die ontvoerd zijn geweest, gemarteld, verkracht, komen totaal verwilderd en uitdrukkingsloos terug uit de bush. In de opvangcentra worden ze weer een beetje kind en mede dankzij het circusproject konden ze weer leren spelen. In 2004 volgde een project in het zuiden van Chili. En het meest recente project was april, mei van 2005 in Argentinie en hopelijk volgen er nog meer....

Afgelopen zomer is ze voor het vijfde jaar mee op tournee geweest met circus Rigolo.